piątek, 23 października 2015

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Sezon grzybowy w pełni, więc w naszej kuchni nie może zabraknąć pysznej, aromatycznej zupy grzybowej. Ja do swojej użyłam maślaków i prawdziwków. Oto co jest nam potrzebne do przygotowania zupy:


1. Świeże grzyby;
2. Włoszczyzna + 2 cebule średniej wielkości;
3. Śmietana 30%;
4. Przyprawy.


1. Włoszczyznę obieramy i w całości wrzucamy do garnka;
2. Jedną cebulę opalamy nad ogniem i wrzucamy do wywaru;
3. Grzyby kroimy na spore kawałki;
4. Drugą cebulę kroimy w kostkę i wraz z pokrojonymi grzybami wrzucamy na patelnię.

Po chwili grzyby z cebulką zalewamy małą ilością wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 15 -20 min.
Do wywaru warzywnego dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka listków laurowych:


Kiedy warzywa w wywarze będą miękkie a grzyby z cebulką podduszone, te dodajemy do naszego wywaru, potem zabielamy zupę śmietaną, doprawiamy pieprzem i solą do smaku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin. A najlepsza zupa grzybowa jest na drugi dzień, kiedy przejdzie tym aromatem i smakiem grzybów, polecam bo jest przepyszna!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za Twój komentarz i za poświęcony czas.
Każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny, zarówno ten pozytywny jak i ten negatywny. Pamiętaj jednak, jeżeli chcesz napisać coś negatywnego, zastanów się najpierw czy poprzez ten komentarz nie obrazisz osób trzecich. Bardzo proszę o nie ubliżanie, nie wyzywanie i nie wyśmiewanie się z nikogo.
Na każdy komentarz-pytanie staram się odpowiedzieć.
Zawsze wchodzę na blogi osób, które komentują moje posty.

Pozdrawiam
Arkana Urody i Wdzięku